януари 9, 2013 admin 0Comment

Психолозите могат да разсъждават безкрайно какви са собствениците на луксозни имоти от гледна точка на психологическите им характеристики. Най-добре запознати с този въпрос обаче са агентите по недвижими имоти, които ежедневно общуват с подобни хора и отдавна познават типичния си клиент.

Първото, което прави впечатление при купувач на имот с високо качество, е неговата висока самоувереност. При това не дразнещо-нахална, а позитивна и градивна. Това са хора, твърдят експерти, които прекрасно знаят какво искат и какво могат да получат от живота и са решени да го изживеят така, както заслужават – сред разкош и красиви вещи. Те купуват луксозни имоти не защото това е наложено от конюнктурата, а защото това е част от общата им представа за правилния свят – свят на добра реализация и качествена външна проява на постиженията.

На второ място, кандидат-купувачите на подобен тип недвижимост са като правило отговорни и щедри хора. Те търсят дом, в който да подредят алтруистичния си живот така, че да е полезен и на останалите. Да, съществуват и егоистично лицемерни имитатори, но те се различават веднага по липсата на вкус и готовността да преценяват имота по цената, а не по качествата му. Те са рядкост и са на изчезване, твърдят агентите.

Луксозни имоти са всички онези домове в центъра на големите градове, които са приютявали културния, икономическия и политическия елит на нацията. В такива домове и днес живеят хора с усещане за мисия и елитарност. Прословутият израз „роден на жълтите павета“ днес има още по-дълбоко значение, защото не е въпрос само на наследственост, а на лична предприемчивост и залогът е личното име, а не това на фамилията, която те подкрепя с поколения преуспяващи прадеди. Това са любимите клиенти на агенциите. Възпитани и културни хора с фино усещане за красота и детайл не само във външните, но и в духовните й проявления.

В крайна сметка лукс не е синоним на новозабогатял парвеню. Това е вътрешно светоусещане, което може да бъде хармонизирано и със средата, в която живеем.